8.12.2015

Draivi mietteissäin

En ole pitkiin aikoihin liiemmin vaivannut päätäni draivitekniikan pohdiskelulla. Viime kesänä kävin vain muutamaan otteeseen kentällä draivailemassa, eikä vastaavasti radalla uskalla eikä oikeastaan halua kokeilla uusia temppuja - ainakaan liiemmissä määrin. Nuppi on tottunut siihen, että draivi ei kanna kuin sen 90 metriä, ja jos kerran suunta on suurinpiirtein hyvä, ei lyhyestä draivista haittaakaan ole ollut. Jos ennätys paranee niin mikäpä siinä.

Nyt kun ratakierroket alkavat olemaan harvemmassa, on aikaa ajatella ja kuutioida. Vähän erikoiseltahan tuo tuntuu, että nokkakulmaongelmat - joiden kanssa aiemmin painin - alkavat olemaan selätettynä ja draivin korkeuskulman hallinta on alkanut sujumaan (oikeastaan kaikkien kulmien hallinta for that matter), mutta toissakesäisiä päälle satametrisiä ei ole näkynyt. Heiton kehitys on ollut laadussa, ei pituudessa. Alun alkaen luulin, että nokka pystyssä heittäminen oli "se" syy, minkä takia kiekot tuntuvat feidaavan nopeasti eikä pituutta kerry.

Nokkakulman lisäksi pari muutakin seikkaa saattavat olla lyhyiden mittojen takana. Joko kiekossa (siis kädessä) ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi nopeutta tai sitten kiekosta puuttuu kierre. Nopeus nyt on itsestäänselvyys pituuden kanssa peilaamiseen, ja sinällään istuisi asetelmaan, koska midarien heittäminen suhteessa pitkälle ei ole ongelma ihan niin isolla skaalalla kuin draiverien. Varsinaista oikopolkua ei taida olla - nopeasti oppii heittämään heittämällä nopeasti.

Kierteen puuttuminen on toisaalta potentiaalinen ongelma, juurikin siksi että kiekon lentorata ei varsinaisesti ole (yli)vakaa vaan lopun feidiin asti jopa hyvä, Laseri tekee nättiä ässää sun muuta, mutta kun lopun feidi tulee se tulee ja tumppaa kiekon lähes välittömästi maahan. Kierrettä olen yrittänyt tuoda draiviin keskittymällä siihen, etten... hmm, vedä kiekkoa etureunasta kun veto takaa eteen lähtee, vaan yritän pitää sieltä ulkolaidasta kiinni mahdollisimman pitkään.

Heinäkuun lopulla sain kuvattua yhden (huima otanta, tiedetään) draivin Myllymäestä Instagramiin. Kyseessä on väylä 17, loivaa ylämäkeä satkun verran ja suoraan, kori pari-kolmimetrisen kummun päällä. Kokonaisnousua 5 tai 7 metriä, en muista tarkkaan.
Video on siis kuvattu juuri niillä aikaleimoilla kun nokkakulma alkoi pysymään alhaalla ja draivi oli suunnassaan mutta ehkä vähän varovaista. Läpiviennin puute tietysti osui ensimmäisenä silmään, ja siihen olen koettanut vähän hakeakin parannusta.  Omaan silmään tuo näyttää vähän lussulta, eikä asento oikein kestä kasassa. Kroppa ja hartialinja aukeaa ihan liian aikaisin. Lisäksi draivissa on sellaista hitautta. Tahmaisuutta. 

Yritin kaivaa sopivan still-framen tuosta kropan aukeamisesta, ja tuossa on käytännössä se kohta, kun kyynärpää viimeisen hetken vie tuota vetoa. Ja ote näyttäisi jo tuossa olevan kiekon etureunassa. Hmm...
 
Käytiin itsenäisyyspäivänä sateen ja... sateen pimeässä välissä Sammonlahdessa heittelemässä. Sinällään nappipaikka draivisotkujen kanssa, kun arsenaalissa oli pelkät midarit ja putterit. Yritin kuitenkin keskittyä pitämään kropan hallussa koko draivin ajan. Sanomattakin lienee selvää, että kapeaakin kapeammat pillitväylät ei ihan otollisimpia paikkoja tällaiseen ole, ja suurin osa draiveista karkailikin oikealle. Yhdellä pirkulla ja kolmella bogilla +2 ja kotiin.

Millaista kritiikkiä teille tulee mieleen? "Heitä kovempaa!"? "Kroppa kasaan ja vetoa pidemmälle eteen!"?

4 kommenttia:

 1. Videosta nousi ekana esiin heiton saaton puutteellisuus.
  Vertaapas esim. miten Jenkins astuu reilusti yli heiton kääntämättä koko kroppaa 180 astetta. https://youtu.be/rCs5u9ecVis?t=1m54s
  Tämän kun itse hoksasin, niin uskalsin alkaa riuhtoa kovempaa. Ennen jätin takajalan taakse tai toin sivulle, jolloin koko kropan kierteestä johtuva paine tuli alaselkään ja näin ollen sain vaan selän kipeäksi.

  Toinen mikä näyttää vajaavaiselta, niin taakseveto on vähän lyhyt. Voit kurottaa vetoa enemmän taakse. Tämä saattaa alkuun tuoda vähän tarkkuuteen puutteita, mutta vähän kerrallaan.

  Toivottavasti näistä olis apua. Iloa reenaamiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tuleeko sieltä linkin takaa Deep in the Game -pätkä? Tuli!" :D

   Kiitoksia! Hyviä pointteja!

   Miun pitää ruveta funtsimaan millä kommervenkeillä tuo alakroppa lähtisi tuohon heittoliikkeeseen isommin mukaan, kun nyt jotenkin lantiosta alaspäin kroppa näyttäisi olevan sellaisessa "vastapainon" roolissa tuolle käden ja yläkropan liikkeelle. Sama muuten näkyy valokuvia kattellessa, monesti miun alaselkä on - just niinkuin sanoit - se mikä sen kiertoliikkeen ottaa vastaan; jalat ja yläkroppa tuntuvat välillä pyörivän erisuuntiin toisiaan tasapainottamassa. Ei tarvi kummoista insinööriä ja suhteellisen liikkeen käsitystä että näkee mikä vaikutus alakropan saatolla olisi...

   Samoin joku viikonloppu voisin käydä kuvaamassa pari draivia vaikka verkolla, niin saisi samalla vähän ajantasaisempaa kuvamateriaalia :P

   Ja jos ei muu auta niin en kerran kun fribakamat on anoppilassa mukana niin saat kädestä pitäen tulla näyttämään miten draivataan ;P

   Poista
  2. Joo ei tossa mun mielestä oikein muuta akuuttia näy kuin että takajalka jää laahaamaan ja kiertää yläkroppaa = hidastaa. Kun draivaat, ni nostat painopisteen etujalalle hyvin ja käännyt kantapäällä (niinkuin näyttää nyt jo hyvin kääntyvän). Lantio näyttää omaan silmään aukeavan hyvin juuri tästä syystä kun etujalka kääntyy.

   https://youtu.be/CyIuWVN8Z_A?t=18s tuossa myös näkyy hyvin miten toi takajalka tulee mukana. Itse myös välillä samalla tavalla "hyppään" kovaa draivatessa. Ei ole mikään treenattu juttu, vaan tulee refleksistä.

   Tuo 180 asteen käännös tulee jo sillä kun käsi kiekosta irrotettuaan koittaa jatkaa matkaa (näkyy myös sun videossa). Ei tarvitse välttämättä edes kiekkoja jotta tota voi treenata. Pyyhe kätee ja nykimää. Ja tuo sama pyörähdys pitäisi tulla melkeinpä sekä vauhdista että paikaltaan (kovaa) heitettäessä.

   Jos ei lähde luonnistumaan, niin sitten haetaan ne kiekot esii ja lähetää kokeilemaa yhdessä :D

   Poista
  3. Kun sain kännykästä riipaistua 120fps hidastuskuvauksen esiin niin pitihän tuo toimistoputteri ottaa työkaverin kanssa kouriin ja painua saliin paiskomaan ja kuvaamaan. Tuntu tajuttoman hyvältä päästä pitkästä aikaa tempomaan ihan treenaamisen ilosta ja vaikka joutukin heittämään sukkasiltaan niin pitoa oli nippa nappa sen verran että jotain tolkullistakin taidettiin saada aikaiseksi. Suurimmassa osassa heittoja onnistuin saamaan tuon taemman jalan tulemaan loppujen lopuksi ihan nätisti eteen. Osa draiveista tuntui lähtevän jopa napakasti :P pitänee roudata asianmukaiset tossut taukojumppaa varten työmaalle - ohan se mahdollisuuksien salliessa kuitenki kivempaa oikeeta kiekkoa heittää kun pyyhkeen kanssa riekkua ;)

   Poista