8.3.2016

Ensimmäiset värjäykset

Viikon päätteeksi värjäilin tuota miun Prodiscus-miniä, tavoitteena testata välineitten ja värien toimintaa. Kolmen euron mini oli siinä mielessä hyvä starttipiste, että epäonnistumisen jälkeen ei olisi iso taloudellinen menetys heittää tuolla vaikka vesilintua.

Noh, tuumasta toimeen! Ensi töikseni kaivoin vaimon kynsilakanpoistoaineen esille ja rupesin hieromaan minin stämppiä irti. Aikaisemmasta kokemuksesta innovan stämpin kanssa poiketen tämä ryökäle olikin kiinni kun tauti, eikä meinannut irrota niin mitenkään. Kyyneleet, veri ja hiki katalyytteinä lätkä kuitenkin saatiin puhtaaksi.

Netin syövereistä löysin sopivan yksinkertaisen pöllökuvan ja ekan illan värjäystavoite olikin (pitäen keittiö ja koti puhtaana) saada pöllö minin pintaan kiinni, mielellään mustana.

Kalvo kiekkoon ja pöllökuva kalvoon teipillä kiinni. Varovasta leikkuuta veitsellä - oli muuten tuntumaltaan erittäin helposti omaksuttavaa toimintaa - ja paperin saikin irroittaa ja heittää pois.


Mustaksi värjättävistä kohdista kalvot irti ja kumilastan kanssa leikkausreunat kiinni kiekkoon, samalla hankasin leikkausreunojen tienoilta kuplat pois. Kiekko oli näillä töillä valmis.

Sitten se sotkuisempi osuus. Väripussiin leikkasin kodinhoitohuoneen puolella auki ja kaadoin mustan värijauheen minigrip-pussiin. Vajaa teelusikallinen väriä pieneen lasipurkkiin ja sinolia päälle sen verran, että liemi vaikutti nestemäiseltä. Rehellisesti en osaa sanoa paljonko sitä sinolia sinne meni mutta ei kovin paljoa.


Sitten sutia kauniiseen käteen ja väriä kiekkoon. Nelisen kerrosta myöhemmin kiekko näytti aika hurjalta. Maalailun jälkeen vein kiekon kodinhoitohuoneeseen pesuun ja kalvojen irroitteluun.

Pieniä vuotoja noihin teräviin kulmiin jäi, mutta ylipäätään meni omasta mielestä mukavasti tuo projekti. Värin tummuuteen olin erittäin tyytyväinen.

Seuraavana päivänä piirtelin paperille epämääräisen roiskekuvion, jonka ajattelin värjätä pöllön taustalle. Iltasella taas kalvo kiekkoon ja puukolla värjättävä alue esille. Seuraavaksi ruvettiin kokkaamaan, kun valmistelin kattilassa kiisseliä (noin muki vettä, noin muki maitoa ja reilu ruokalusikallinen perunajauhoa). Kiisseli muoviastiaan ja sinoliin liuotettua väriä (turkoosi ja pinkki) pinnalle. Turkoosi oli jännää, kun sitä tiputtelin kiisselin pinnalle. Äkkiseltään näytti, ettei seassa ollut väriä ollenkaan. Pinkki sen sijaan oli todella kirkas ja helposti lähestyttävä. sekoittelin varrastikulla kiisselin pinnalla olevia värejä, ja jälkiviisaana tuon turkoosin näkymättömyyden takia värit sekoittuivat liikaa, jolloin kuviosta tuli pientä ja violettia.

In any case, kiekko vielä lämpimän kiisselin päälle ja vartti odottelua...

Siinä kohtaa kun käänsin kiekon ympäri tajusin ettei paluuta ole. Tätä tulee tehtyä vielä paljon lisää!

Tottakai, roiskekuvion olisi voinut leikata toisin, ettei toiseen pöllön silmään olisi jäänyt valkoista läiskää, mutta menetelmä toimi hienosti eikä vuotoja ollut.

Eilen illalla rohkaistuneena nappasin käsiini aiemmin ostamani 9/10 -kuntoisen Ultrium Jokerin. Kiekon väri oli oranssi ja tarkoituksena tehdä yksivärinen värjäys. Puukkotöitä riitti reilun tunnin edestä pätkittäin, mutta lopputulos oli kaikessa vuodottomuudessaan varsin hyvä. Leikkauksiin en kyllä panostanut tarpeeksi, "hieman" on vinoutta havaittavissa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti