Tutkan rakenne ja vaadittavat komponentit alkavat olemaan selvillä. Doppler-anturi lähettää mikrovolttiluokan signaalia, joka suodatetaan ja vahvistetaan sellaiseksi, että lopunviimein signaali käyttää mahdollisimman laajasti koko käytössä olevan viiden voltin jännitealueen. Lopuksi signaalista tehdään kanttiaaltoa komparaattorilla. Näin signaali saadaan näppärästi työnnettyä mikrokontrollerille ja kanttiaaltojen nousureunojen avulla saadaan signaalin taajuus ja edelleen doppler-taajuuden aiheuttavan kappaleen nopeus ratkaistua. Loppu tapahtuukin mikrokontrollerilla, joka mittaa nopeutta sekä hallinnoi mitä näytössä näkyy milloinkin. 5V käyttöjännite koko keksinnölle saadaan kehitysvaiheessa tietokoneen USB-liittimestä, mutta lopputuotteessa hyödynnetään USB-liitäntäistä kännykän varavirtalähdettä.
Doppler-anturi. Lähde: Amazon |
Digisparkissa itsessään on jokunen liitinpinni käyttöjännitteille ja sisään tulevalle signaalille, mutta koska joka tapauksessa suodatinkytkentä joudutaan rakentamaan johonkin, niin päätettiin tehdä asia kunnolla ja tehdä Digisparkkiin shield-tyyppinen levyratkaisu. Tämä tarkoittaa siis sitä, että Digisparkin piirilevyssä olevat liitinpinnit tökätään suoraan toiseen levyyn kiinni lukittaen levyt yhteen, mikä tuo suojaa ja napakkuutta koko viritelmälle. Shieldi sisältää itse suodatinkytkennän lisäksi kaikki ulkoisiin laitteisiin menevät liitännät ja niiden vaatimat oheiselektroniikat (poislukien tietysti USB, joka on valmiina Digisparkin levyssä kiinni.).
Haveinne-esimerkki siitä, miten kaksi levyä saa tukevasti kytkettyä yhteen. Lähde: Aliexpress |
Kaikkeen vaadittavaan löytyy periaatteessa ohjeet, dokumentaatio, piirretty kuva tai suttuinen raapustelu nenäliinaan. Nyt odotellaan komponentteja.
Hinta-arvio on tosiaan noin rapiassa 30 eurossa ja jos virtalähde löytyy omasta takaa, noin 15 eurossa. Digispark ja doppler-anturi syövät tästä ehkä vitosen ja riippuen vähän määristä voitaneen shield-levyn kustanteet arvioida jonnekin 7-10 euroon. Yksittäiset maksavat paljon, bulkkina saa sitten halvemmalla. USB-varavirtalähteen osuudeksi jääkin sitten joku 15-18 euroa, joka vaatii jo vähän metsästelyä mutta käytännössä mahdollista, jopa niinkin edullisesti kuin 5-7 eurolla.
Tietysti jos oikesti haluaa ruveta kitsastelemaan, voi aina hankkia 9V tavan pariston ja tuikata sen Digisparkin syöttöjännitepinneihin, joka putoaa 5 volttiin käyttämällä mikrokontrollerin omaa jänniteregulaattoria.
Joka tapauksessa, ei kallis. Jos toimii.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti